TRIATHLON-SPORTENS HISTORIE

Triatlon kommer sannsynligvis fra Frankrike og oppstod omkring 1920- eller 1930-tallet under det franske navnet Les trios sports. De første konkurransene ble arrangert i Poissy og Meulan. Det fremgår av sportsreportasjer fra den tiden at utøverne sprang 3 kilometer, syklet 12 og avsluttet konkurransen med å svømme i elven Marne. Også da ble alle moment utført uten avbrudd.

Den moderne triatlon-sporten som likner den vi utøver i dag, har sin opprinnelse i Mission Bay i California på 1970-tallet. Konkurransen ble arrangert av den lokale løpeklubben. 46 personer deltok i et løp med svømming, sykkel og langløp. Det var da utøverne begynte å bruke begrepet ”triatlon”. Navnet er nært beslektet med den daværende skiskytebetegnelsen ”biathlon”, som britene kalte sammenslåingen av langrenn og skyting, altså skiskyting.

Konkurransen i Mission Bay ble fulgt opp i 1977, da ble Hawaiian Ironman Triathlon arrangert. Det er en komplett moderne langdistanse-triatlon. Da snakker vi om 3,86 kilometer svømming, 180,2 kilometer sykling og 42 kilometer løping. Hawaiian Ironman var et resultat av en disputt mellom svømmere, syklister og løpere som alle påstod at sin egen sport var mye mer krevende enn de andre. I stedet for å diskutere, valgte løperne å gjøre opp. Konkurransene Haiking Roughwater, Around Oahu og Honolulu Marathon ble slått sammen til et stort løp.

Ved millennium-skiftet i år 2000 havnet triatlon-sporten i det store rampelyset. Sporten ble sluppet inn i de Olympiske Leker. Forutsetningene for at en sport skal få komme med i OL, er at den må være spredd over større deler av verden. Det var tilfelle i år 2000 og da deltok utøvere fra 34 land. I 2008 deltok utøvere fra 43 land, noe som illustrerer hvor fort denne idrettsgrenen vokser.