LØPING, SVØMMING OG SYKLING

SVØMMING I TRIATLON

I triatlon svømmer vi nesten alltid i åpent vann. Det betyr hav, sjø, eller andre naturlige vannområder utendørs. Dette fremfor alt fordi det er praktisk, fordi de fleste basseng ikke har plass til alle deltagerne. I triatlon er det frisvømming som gjelder, du kan altså svømme i hvilken stil du vil. Eliteutøvere svømmer crawl, siden det går fortest. En annen fordel med crawl, bortsett fra at det går fort, er at man ikke bruker så mye muskelkraft i bena. Dermed sparer man kraften i bena til løping og/eller sykling, noe du kommer til å trenge. Mange nybegynnere svømmer bryst i blant, selv om det går saktere og krever mer benkraft, siden det kan være vanskelig å crawle hele distansen.

SYKLING I TRIATLON

Sykling i triatlon gjør vi på asfalterte veier med raske racersykler. For å få ned antallet ulykker så mye som mulig, og for å sørge for at det er utholdenhet og ferdigheter som skal avgjøre konkurransen, tillater man ikke såkalt drafting, altså at man sykler så nær bak en annen syklist at man ligger i konkurrentens slipstream. Det krever en avstand på 10 meter til syklisten foran og når man sykler forbi, skal det være en meters avstand i siden. Da unngår man massevelter og klynger av syklister som kan ødelegge hele konkurransen og ikke bare sykkeldelen.

Drafting er alltid forbudt på lange distanser og i når dette tillates, må veiene være avstengt for all annen trafikk. I løp opp til olympisk standard er drafting tillatt. Dette fordi syklingen i disse løpene minner mer om vanlige sykkelløp, der taktikken spiller en stor rolle. I triatlonløp der sykkeldistansen er lengre enn 9 mil, har man væskekontroller der sportsdrikk blir utdelt. På kortere distanser tar man med egen drikke. I de løpene der drafting er tillatt, kreves en linjesykkel. Ellers er en temposykkel tillatt.

LØPING I TRIATLON

Løpingen i triatlon skjer på asfalt eller grus og som regel etter syklingen, fordi du som regel har møre og statiske ben som må komme i gang fort for å hitte den rette løperytmen. Disse overgangene mellom forskjellige bricksessions er avgjørende for å kunne bli en dyktig triatlet, fordi forskjellene de ulike grenene er så store når det gjelder hvordan og hvilke muskler man bruker.